Az infrától a radarig. Hipermodern felszereléseket is bevetnek a balatoni orvhalászok - közölte a Hajnal - Táj. Tavaly előfordult, hogy félmillió forint értékű harcsát koboztak el két rapsictól, akik úgynevezett gereblyézéssel szedték össze a közel három mázsányi halat. Infra távcső, halradar, GPS.

A XXI. század technikáját is bevetik a Balaton lerablói, a rapsicok. Az orvahalászok által okozott kárt csak becsülni lehet. A Balatoni Halászati Rt 2004 és 2007 között negyven kilométernyi hálót kobzott el a tilosban járóktól. Félmilliós zsákmány Csak összehasonlításképpen, egy-egy kilométeres hálóval egy nap alatt nyolc mázsa halat is ki lehet emelni a tóból, ráadásul ez csak egyetlen a halfogó eszközök közül.

Tavaly tél elején például félmillió forint értékű harcsát koboztak el két rapsictól, akik úgynevezett gereblyézéssel szedték össze a közel három mázsányi halat. A módszer egyébként maga az állatkínzás, a lényeg, hogy egy hármas horoggal felszerelt bottal kotorják a vizet, a horgok beleakadnak a halak bőrébe, és így húzzák ki őket. A téli orvhalász szezon lassan indul.

Mi volt eddig és mi jöhet még, erről is beszámolt az MR1-Kossuth Rádió hajnali műsora. Még mozognak a halak A másfél hetes vénasszonyok nyarát a halak is megérezték. Az eddig téli pihenéshez készülődők az iszap helyett most újra a magasabb rétegekben úszkálnak, a sütkérezés közben lecsúszik egy-egy falat is, amit igyekeznek a horgászok is kihasználni. A nyári módszerek azonban ősz vége felé már nem sokat érnek, figyelmeztet a profi pecás.

Forrás: Mr1

És egy hasonló videó a kapálásról:

A bejegyzés trackback címe:

https://horgasz.blog.hu/api/trackback/id/tr552435332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

greenfishing 2010.11.19. 13:34:27

Na ja! És akkor még nem említetted a jó fej bojlis szereléket, amin a végszereléken kívül még vagy ötven horog figyel halszelettel, hátha akad a süllő is. Teszem hozzá, hogy nincs is min csodálkozni, hiszen kevés a halőr, de még kevesebb azon halőrök száma akik nem féltik sem a testi épségüket, sem az életüket, hogy ezeket a bűnöző véglényeket elkapják ami érthető is. Sajnos hallani mendemondákat arról is, hogy a hatóság együttműködik ezekkel az elemekkel, így a halőr tehetetlen nagyon sok esetben. Baromi nagy üzletággá vált a tavaink-folyóink kirablása. Azon is érdemes elgondolkodni, hogy az ilyen mennyiségű prédát nagy valószínűség szerint éttermek használják fel, márpedig amíg kereslet van addig árú is lesz. Abban az esetben ha az éttermeket lehetne jobban ellenőrizni talán csökkenne ez a jelenség. Az is fontos lehet, hogy ugyan a horgásztársadalomban felháborodást keltenek ezek az esetek a "civilek" nem ennyire érzéketlenek, és boldogan fizetik ki a rabsicnak a halat, és valószínűleg nem is látja, hogy ezzel támogat egy bűncselekményt. Rabsicot láttunk már bilincsben, de orgazdát még nem. Az emberek azonnal metálrinyába csapnak, a a BKV-tól dömperen hordják a pénzt, de ha ugyan ez a Balatonnal, Dunával... történik akkor érzéketlenek.

Szákos Frodó
süti beállítások módosítása