Régen egyszerűen nem volt más. Sőt , - nagy dolognak számított a múlt század elején, ha valaki nem mogyoró vesszővel, hanem bambusz bottal horgászhatott.

A következő pár sorban, - félreértés ne essen -  nem a minőségi ragasztott nád botokról lesz szó, ezek a botok, ugyanis már a maguk idejében is prémium kategóriájuknak számítottak. Elkészítésük rendkívül bonyolult és időigényes eljárás,  már-már művészet.

Manapság, újra reneszánszukat élik ezek a botok. Hiába léteznek már pille könnyű, grafitból készültek,  aki a legyezés szerelmese, az úgy érzi, inkább a természetes anyagból készült, ragasztott nádbotokkal horgászik, így talán közelebb engedi a természet magához ? Mondanom sem kell, ezek a manufaktúrákban, kézzel készített botok csillagászati összegbe kerülnek.

De nézzük -  a retró, balatoni -  nádi pontyozó - bambusz horgászbotot, hogy is készült ?

 


A bambuszok a pázsitfűfélék családjába tartoznak, örökzöld növények. Alkothatunk belőlük sövényt vagy ligetet. Majd 1000 fajtája él szerte a világon, a 90 bambusz nemzetségnek : az 5 mm. átmérőtől - 400 mm. átmérőig.

Hosszuk 0,3 métertől től 30 méterig.Mit kell tudni a bambusznád botról, amelyek horgászbotnak is alkalmasak ?  Őshazája : Kína, India, Japán. De, nem mind alkalmas horgászatra - egyik jó kerítésnek, olyan vastag - a másik meg mint a fű, csak a kerti dísze. Ami minket érdekel, az a vége felé egyenletesen vékonyodó,a vastag részénél 5 cm. - es,  jó fagytűrő, 4-5 méterre növő, örökzöld növény  ( Phyllostachys angusta ).

 

 

Ha,  kertészetben vásároltunk fiatal töveket, vagy ajándékba kaptuk őket, kérdezzük meg milyen fajtáról van szó pontosan és milyen törődést igényel. A bambusz hajtásai fajtától függően 1-10 évig élnek. Ne számítsunk olyan gyors növekedésre, mint ázsiai őshazájában. Romantikus egybe pontyozónak vagy a véznább hajtás kishalazónak így is jó lesz.

Ha türelmesek voltunk, és a horgászbotnak is alkalmas, bambusztövet dédelgettünk - legkorábban 2-3 év múlva, nyáron kivághatjuk a kiszemelt hajtást.

Idős horgászok elmondásából ismertem meg a "titkos" eljárást, hogyan készül a  "nagypontyfogó fegyver" -   megpróbálom szó szerint közölni.

Augusztus végén vágjuk ki 4-5 méter hosszú bambusz szálat. De, lehetőleg a legegyenesebbiket. Most egy év szárítás jön - irány a padlás. A legideálisabb valami nagy belmagasságú csűr lenne. Hogy miért ? Ugyanis, súllyal kell húzatni függőleges helyzetben. Ahogy távozik belőle a nedvesség, bizony hajlamos a vetemedésre, csavarodásra, ezt akadályozza meg az pár kiló amit a bambusz aljára rögzítünk. Jövő év  tavaszán, elővesszük az így  kiszáradt bambusz botot és gyenge láng fölött még egyengetünk rajta, vagyis a bambusz érdekes tulajdonsága, hogy a nyilt láng  hatására kiegyenesednek a kisebb vetemedései.  A bütyköket megcsiszoljuk, majd bandázsolással felkötjük a gyűrűket . Évenként - "MATRÓZ" márkájú csónaklakkal óvjuk elkészült horgászbotunkat.

 

 

Igényesebb horgászoknak, már a 30-as években is volt valamilyen horgászorsó a boton. Ezért, érdemes orsótartót is felszerelnünk,  a már majdnem kész bambusz botunkra.

Zárójelben jegyzem meg, a "high end retró" szerelmeseinek, hogy pár éve még horgásztak az öregek a Balatonon olyan 5 méteres egybe bambusz bottal  - amin a pár méter - (kb. 10 méter) zsinórt 2 db.  egymástól 20 centire bevert szög tárolta.

 

A horgászzsinór is ehez a szerkóhoz van kiválasztva,  70-80 - as átmérőjű. Ezt a bambusz horgászbotot mintha csak a csónakos nádiponyozáshoz, teremtette volna a mindenható.  A nádban nem lehet nagyon elengedni a pontyot, ezért orsóra nem igazán van szükség, a hosszú erős bot feledata a fárasztás a hozzá harmonizáló vastad zsinórral.

 

Később, igény mutatkozott a több részes bambusz botokra is, mert a közlekedés az lehetetlen egy ilyen öt méteres dióverővel.

A több részből összerakható botok már nem tudták azt - erőben, rugalmasságban amit az egy darabból lévők, elkészítésük pedig otthoni viszonyok miatt lehetetlen, a precíz toldatok és illesztékek miatt.

Egyébként, ezek a több részes botok maradta meg hírmondónak az utókornak.

 

A teljes cikk itt olvasható : Nádi pontyozás

A bejegyzés trackback címe:

https://horgasz.blog.hu/api/trackback/id/tr54648818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

letter 2008.10.19. 16:41:12

Szia, valami 60 ezer körül vettem egy Hardy legyező bambusz bottot, kb. 60 éves - patent állapotú. Mondjuk nem ilyen egybebambusz, mint amiről írtál.

ripcat 2008.11.27. 08:27:40

egyáltalán,készít még valaki magyarországon ilyen botokat ?

Seneca 2008.12.12. 16:30:44

Ha meglátogatsz 1-2 legyes portált ott jegyezve van ki készíthet ilyen ragasztott nád botokat. De az árukat, ha megtudod - nyugtató kell.........
süti beállítások módosítása